Johan Burchardsen
(1565-1610)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Karen Nielsdatter Bagger

Johan Burchardsen

  • Født: 1565, Holsten, Tyskland
  • Ægteskab (1): Karen Nielsdatter Bagger den 16 Sep. 1595 i Odense, Odense, Danmark.
  • Død: 1610, Odense, Odense, Denmark. at age 45

   Et andet navn for Johan var Rådmand Burchardsen.

  Generelle notater:

Købmand, overtog svigerfaderens forretning 1602.

Købmand og rådmand i Odense. Han flyttede til Odense i 1583 som købmandstjener hos Niels Bager med hvis datter han blev gift. Købmandstjenerne varetog deres husbonds interesser for retten og rejste for denne både inden- og udenlands. De store Odense købmænd drev en vidtstrakt handel med tysktalende områder (Lübeck, Hamborg, Holsten m.m.) og det var almindeligt, at de købmænd, der havde intim handelsforbindelse med udlandet også havde udenlandske tjenere og Johan Borchardsen er muligvis indvandret fra Holsten. Han boede midt i Odense, i Overgade nr. 4 i det såkaldte "Jordanhus", en statelig tre-etages ejendom, som var opført af Karens farfader, den rige Oluf Bager. Han overtog efter svigerfaderens død i 1602 den forretning, som Niels Bager havde haft, og opretholdt den med flid og dygtighed og oparbejdede en betydelig virksomhed. Den bestod bl.a. i handel med landbrugsprodukter, opkøbt hos bønderne på Nordfyn, samt med okser,af hvilke han 1616-18, over Toldsted ved Aabenraa udførte 1423. "Karen salig Johan Borchartsens" videreførte forretningen i årtier. Deres fire børn derimod var "alle gejstlige og lærde eller gift ind i sådanne, ingen videreførte forretningen".

Efter Johans død forsatte Karen forretningen, som de havde overtaget efterhendes far, ved hjælp af fuldmægtige. Bl. a. nævnes Hans Rembertz dae havde slægt i Glückstadt. Han skulle tjene hende i fire år for 50 Sld. årligt. Han fortsatte i øvrigt frem til 1637, hvor han måtte opgive p.g. af "alder og skrøbelghed". Han havde da 350 Sld. tilgode i løn.

Meget af deres handel foregik med Øxne, som de fede op på deres egen gård eller lejede ind på bøndernes marker. Korn var så en stor del af handelen. Bl.a. købte de op af lenet og kirkernes tiende. Prisdannelserne var noget særegne. Det var som regel den pris lensmanden solgte til, der var gældende.F.eks. skulle fru Anne Qvitzov forpligte sig til at belale Karen samme pris for korn som Mogens Kaas fik af Niels Jensen i Nyborg.

Karen må have været temmelig velbeslået for ved skiftet efter hendes død, er formuen opgjort til 15.839 Sld., en betydelig sum på den tid.Endvidere ejeden hun en del ejendomme og et betydeligt varelager.

Det nævnes også, at hun på trods af "luksusforordningerne" fik kongens tilladelsen til medtage 30 par folk til hendes datters bryllup. Der var i det hele taget mange begrænsende forordninger på den tid. F.eks. måtte en prson der døde et andet sted end i sin hjemby ikke bringes hjem uden særskilt tilladelse. Dette gjalt også Keren. Hun døde hos sin slægtning Niels jensen i Nyborg, men arvingene fik 4/10-1661kgl. bevilling til at lade hende lig flytte fra Nyborg til Odense, hvor hun blev gravsat i Sct. Knuds Kirke sammen med forældrene.
Kilde: Anetavler for berømte danskere, 1. saml. , Carl Langholz , (Dansk Historisk Forlag), Anetavle for Paul la Cour, side 333-346.

  Begivenheder i hans liv:

• Beskæftigelse: Merchant and Alderman, Odense.


Johan blev gift med Karen Nielsdatter Bagger, datter af Niels Olufsen Bagger og Maren Knudsdatter Seeblad, den 16 Sep. 1595 i Odense, Odense, Danmark. (Karen Nielsdatter Bagger blev født i 1577 i Odense, Odense, Danmark, døde i 1661 i Odense, Odense, Danmark. og blev begravet i Odense, Sankt Knuds, Odense, Danmark.)




Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 22 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Den vedligeholdes af hjemmesidens ejer, som også har ophavsret på indholdet