Peder Balle
(1729-1768)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Anna Margrethe von Cappelen

Peder Balle

  • Født: 1729, Christianssand, Vest- Agder, Norge
  • Ægteskab (1): Anna Margrethe von Cappelen den 31 Jul. 1750 i Vor Frue Kirke, København, Danmark
  • Død: 6 Jul. 1768, Christianssand, Vest- Agder, Norge at age 39
  • Begravet: 14 Jul. 1768, Christianssand, Vest- Agder, Norge

  Generelle notater:

Han var søn af justitsråd Morten Rolf Balle og hustru og Inger Andresdatter. Peder Balle va vistnok student og opholdt sig i længere tid i København, men vendte i 1750 tilbage til Christianssand. Efter hans død ønskede han enke ikke at vedgå arv og gæld, og ansøgte om at blive fritaget for dette, men der blev nedlagt protest mod dette. Dels fordi at Peder Balle forvaltede midler der ikke var hans egne og som først måtte berigtiges og dels fordi at hans enke netop på dette tidspunkt arvede en betydelig formue efter sin faster Anna von Cappelen. Efter sine forældre arvede Peder 5333 rigsdaler, men ved hans død var boet der blev behandlet i Christianssand fallit, så at ikke engang de prioriterede fordringer blev dækket. Det må derfor nok antages at hans værge, rådmand Ole Mørch, havde ret, når han påstod, at Peder Balle var ødsel af levemåde, og derfor ikke burde tillades, at gifte sig. I denne anledning gav stiftamtmand i Christianssand H. Femmer sit besyv med idet han sagde, at det er naturligt at Peder Balle i forbindelse med sit bryllup og ægteskab havde en del udgifter i form af møbler o.s.v , men at han burde have ført et mere mådeholdent levned og ikke have omsat sine arvemidler med det samme han fik dem i hænde. Med hensyn til rådmand Ole Mørchs overvejelser om Peder Balle aldrig burde have haft lov til at gifte sig kan man ikke med vished vide om det vil være til skade eller gavn for ham. Erfarenhed viser, at ægteskab med et dydigt og fornuftigt fruentimmer ofte er mere vellykket og lykkeligt end giftermål med et fruentimmer som er formuende. For ikke at tale om unge uordentlige mandspersoner ved indtrædelse i ægteskab har udvist et bedre og mere fornuftigt levned.
Hvad giftermålet mellem Peder Balle og kaptajn von Cappelens datter er ikke længere til at ændre, da de allerede er indgået i ægtestand efter loven.


Peder blev gift med Anna Margrethe von Cappelen, datter af Thomas von Cappelen og Karen Hald, den 31 Jul. 1750 i Vor Frue Kirke, København, Danmark. (Anna Margrethe von Cappelen blev født omkring 1726 i Bragernæs, Drammen, Buskerud, Norge og døde efter 1769 i Christianssand, Vest- Agder, Norge.)


  Ægteskabsnotater:

parret fik 5 børn.



Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 22 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Den vedligeholdes af hjemmesidens ejer, som også har ophavsret på indholdet