Niels Rasmussen *
(1531-1588)
Buold Nielsdatter.
(1548-)
Peder Nielsen Fogh *
(1531-1614)
Maren Nielsen Leth *
(1539-1612)
Peder Nielsen Thestrup *
(1560-1603)
Ingeborg Pedersdatter Fogh *
(Omkr 1560-1603)
Rasmus Pedersen Thestrup*
(1588-1656)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Maren Olufsdatter Bødiker *

Rasmus Pedersen Thestrup*

  • Født: 28 Jun. 1588, Nedergård, Thestrup, Århus, Danmark.
  • Dåb: 30 Jun. 1588, Maarslet, Århus, Danmark
  • Ægteskab (1): Maren Olufsdatter Bødiker * den 8 Jul. 1610 i Århus Domsogn, Århus, Denmark
  • Død: 22 Jan. 1656, Hasle, Århus, Danmark. at age 67
  • Begravet: 27 Jan. 1656, Århus Domkirke, Århus, Danmark.

  Generelle notater:

Fødsel og afstamning
28. juni 1588 fødtes RASMUS PEDERSEN THESTRUP i ”Nedergård” i Thestrup, som hans
forældre PEDER NIELSEN og INGEBORG PEDERSDATTER FOG havde overtaget og var
flyttet ind i ved deres giftermål i sommeren 1587
”Nedergård” havde tidligere været ejet af INGEBORGS søster MAREN PEDERSDATTER
og hendes mand CLEMMEND RASMUSSEN, men de var sammen med deres børn og andre
fra gården døde ”i den store pest, som grasserede i Testrup i 1585”.
RASMUS var familiens førstefødte, men han fik snart søskende – først de tre brødre NIELS
PEDERSEN FOG, NIELS PEDERSEN KREKÆR og CLEMMEND PEDERSEN og derefter
de to søstre MAREN og ANNE PEDERSDATTER.
Faderen var bonde, gårdejer i Testrup, men han var også Sandemand – én af 88 sandemænd,
der som led i retsplejen var udpeget i Ning herred, og hvis opgave det var at skulle udtale sig
om særlige retssager ved herredstinget.
RASMUS PEDERSEN THESTRUPS afstamning kan på hans mor side føres tilbage til hans
oldeforældre, og de var alle østjydske bønder

Hvad min herkomst angå, da er jeg af Can og Balle slægten såvel som af Ruud og Saxild slægten.og min faders oldefar ved navn Rasmus Michelsøn boede og døde ved Can. På min mødrende side da er jeg af Fog og Borumb slægten såvel som af Let og Løngbygårds slægten. Alle gudskelov ærlige mennesker.
Han er født på Nedergård i Thestrup by (Hvor nu Thestrupgård er oprettet)

Rasmus Pedersen Thestrup blev den eneste overlevende af familien som 1603 døde af pesten, da han gik i skole i Lybeck, hvorhen hans forældre havde sendt ham 1602 for pestens skyld da den begyndte at gære.
Da hans forældre og søskende var døde af pesten kom han hjem og flyttede senere til Århus, hvor han år 1610 den 11 juni på Rådstuen søgte sinorgerret og betalte herfor til Søfren Christensen, som var kæmner 6 rigsdaler
Samme år giftede han sig med Maren Olufsdatter med hvem han avlede ll børn. Han døde 68 år gammel. Han har egenhændigt skrevet sin stambog på pergament, indbunden i fløjl og findes nu på Aalborg Stiftsbibliotek.

Rasmus Pedersen Thestrup er begravet i Århus Domkirke. Inde i kirken hvor hans familiegravsted er bedækket med fliser og en smuk sten.
Hans epitafi fortæller følgende: Rasmus Pedersen Thestrup, fordum borger i Århus levede med sin kære hustru Maren Olufsdatter et ærligt og kristeligt ægteskab der varede 46 år. Gud velsignede dem med 11 børn, 7 sønner og 4 døtre. Han døde den 22 januar år 1656, 67 år gammel. Hans hustru døde den 11 februar 1657, 65 år gammel. Gud give de tro kristne en glædelig og ærefuld opstandelse.
Rasmus Pedersen Thestrup den ærlige mand, hviler her sammen med kone og børn. Når Røsten klingrer overalt i verden, skal de opstå fra de døde, dømmes, og da skal de vidt spredte samles og få evig glæde.
Den giver Gud os alle sammen ved Vor Herre Jesus. Amen.

I nederste oval står følgende: Gud til ære og kirken til beprydelse og som et mine om Rasmus Pedersen Thestrup og hans kære hustru Maren Olufsdatter, satte hans nulevende børn dette minde over deres forældre: Nemlig
1. Ole Rasmussen Thestrup, sognepræst til Dalby og Stubberup sogn på Hindsholm og provst over Hindtz herred på Fyn.2. Peder Fogh Thestrup, sognepræst til Husby sogn på Fyn. 3. Wilhelm Worm Thestrup, borger og købmand i Århus.
4. Mette Rasmusdatter Thestrup, enke efter Jens Winther
Den 2 april 1672.

De fik i alt 11 børn, 7 drenge og 4 piger. De 6 af børnene døde som små eller unge, og de 4 af dem blev begravet i Rasmus Thestrups murede gravsted inde i Domkirken. Gravstedet havde han erhvervet sig i 1620 og var beliggende ved den nordre korsarms østvæg lige ved indgangen til koromgangen. Rasmus havde i 1652 ladet sin gravsten udhugge, så den var parat til blive lagt over graven, når tiden var inde. Rasmus selv blev i 1656 og hans hustru Maren Olufsdatter i 1657 stedt til hvile i gravstedet.

  Begivenheder i hans liv:

• Beskæftigelse: Rådmand og Købmand.


Rasmus blev gift med Maren Olufsdatter Bødiker *, datter af Oluf Michelsen Bødker* og Mette Christensdatter*, den 8 Jul. 1610 i Århus Domsogn, Århus, Denmark. (Maren Olufsdatter Bødiker * blev født den 6 Aug. 1592 i Maarslev, Århus, Danmark, døde den 11 Feb. 1657 i Hasle, Århus, Danmark. og blev begravet den 11 Feb. 1657 i Aarhus Domsogn, Aarhus, Denmark.)


  Ægteskabsnotater:

År 16 10 på den hellige Trefoldigheds søndag stod min trolovelse med Maren Olufsdatter og blev der lyst for os den første, anden og tredie søndag efter Trinitatis, og blev vi i Herrens navn viet tilsammen i domkirken søndagen den 8. juli samme ar /: af hæderlig og højlærd mand mester Niels Christensen Spendtrup, sognepræst og kannik til forskrevne kirke /: i min alders 22. år og min hustrus 18. får, så vi var da lige 40 år, etersom hun er født år 1592, 8 dage efter Sankt Olufs dag under Løvens tegn. Gud den almægtigste for sit hellige navns skyld forlene os at leve efter dine hellige bud og vilje, amen.



Hjem | Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 22 Dec. 2023 med Legacy 9.0 fra MyHeritage.com; Den vedligeholdes af hjemmesidens ejer, som også har ophavsret på indholdet